Постинг
20.03.2011 12:14 -
Няколко предимства на замразената пред прясната риба
Автор: fish
Категория: Рецепти
Прочетен: 6662 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.04.2011 17:31
Прочетен: 6662 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.04.2011 17:31
Не ме разбирайте погрешно - няма нищо по-хубаво от прясно уловена рибка! Не говоря обаче за рибарите по морето, които продават през лятото уловената риба без необходимото шоково охлаждане и лед. Надявам се и това да остане в миналото - рибната борса във Варна е пример за това.
За съжаление малко от нас имат възможност да си осигуряват рибата директно от рибарите или от места, където е гарантирано правилното и съхранение. Именно от там идват и предимствата на замразената риба.
Благодарение на рибните предприемачи, след 90та година в България се създаде доста неблагоприятен имидж на замразената риба. Продавани бяха стоки 2ро и 3то качество, внесени от Западна Европа, често обледенени, а може би и с изтекал или изтичащ срок на годност. Все още хората казват - "кой знае от кога е, щом е замразена".
За щастие предлагането доста се разви през последните години и вече имаме качествени замразени рибни продукти. Ето и техните предимства:
- замразяването често е направено още на борда на кораба, след улова им, което максимално запазва техните полезни и вкусови качества
- транспорта и съхранието при -18С дълго поддържат микробиологичните и органолептичните характеристики на прясноуловената риба
- в повечето случаи се оказва, че замразената риба има по-добри характеристики от една прясна риба на 3тия ден. Японските суши майстори добре знаят, че ако не могат да си осигурят съвсем прясна риба, то по-добре е да използват шоково замразените за приготвяне на сашими туна и сьомга филета
- по-добре е да купим замразена риба, ако не я консумираме в момента. Много хора купуват прясна риба и я слагат във фризера, докато дойде времето и за приготвяне. По този начин качеството на рибата е значително по-ниско от шоково замразената. Температурата на замразяване в корабите и предприятията е между -50С и -30С, което позволява цялостно замразяване на рибата до няколко часа. В случая на домашния фризер, при температура -10С до -15С, рибата ще се замрази напълно след 2-3 дни в най-добрия случай. Като добавим и транспорта и съхранението и в охладено състояние (2 до 5 дни), то замразената след улова риба лесно взема предимство.
В следваща статия ще дам своите съвети при избор на замразена риба.
За съжаление малко от нас имат възможност да си осигуряват рибата директно от рибарите или от места, където е гарантирано правилното и съхранение. Именно от там идват и предимствата на замразената риба.
Благодарение на рибните предприемачи, след 90та година в България се създаде доста неблагоприятен имидж на замразената риба. Продавани бяха стоки 2ро и 3то качество, внесени от Западна Европа, често обледенени, а може би и с изтекал или изтичащ срок на годност. Все още хората казват - "кой знае от кога е, щом е замразена".
За щастие предлагането доста се разви през последните години и вече имаме качествени замразени рибни продукти. Ето и техните предимства:
- замразяването често е направено още на борда на кораба, след улова им, което максимално запазва техните полезни и вкусови качества
- транспорта и съхранието при -18С дълго поддържат микробиологичните и органолептичните характеристики на прясноуловената риба
- в повечето случаи се оказва, че замразената риба има по-добри характеристики от една прясна риба на 3тия ден. Японските суши майстори добре знаят, че ако не могат да си осигурят съвсем прясна риба, то по-добре е да използват шоково замразените за приготвяне на сашими туна и сьомга филета
- по-добре е да купим замразена риба, ако не я консумираме в момента. Много хора купуват прясна риба и я слагат във фризера, докато дойде времето и за приготвяне. По този начин качеството на рибата е значително по-ниско от шоково замразената. Температурата на замразяване в корабите и предприятията е между -50С и -30С, което позволява цялостно замразяване на рибата до няколко часа. В случая на домашния фризер, при температура -10С до -15С, рибата ще се замрази напълно след 2-3 дни в най-добрия случай. Като добавим и транспорта и съхранението и в охладено състояние (2 до 5 дни), то замразената след улова риба лесно взема предимство.
В следваща статия ще дам своите съвети при избор на замразена риба.
Как да изберем замразена риба - първа ча...
Хотелите скъпи, българинът празнува вкъщ...
Необичайна двойка: риба имитира октопод,...
Хотелите скъпи, българинът празнува вкъщ...
Необичайна двойка: риба имитира октопод,...
Няма коментари