Прочетен: 8923 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.04.2011 17:30
Както стана ясно от предишния ми пост, нерядко замразената риба може да е с отлично качество и да е по-добра дори от прясната. Въпреки това обаче, необходимо е да знаем няколко основни неща, за да можем да изберем качествената замразена риба.
Една от характеристиките на замразената риба е нейният произход. Според действащото законодателство на етикета (ако е опакована разбира се) трябва да бъдат посочени странатана произход и FAO зоната на улов (при уловнириби). Повече за FAO зоните можете да прочетете тук, но най-важното е да знаете, че те обозначават къде е уловена рибата: FAO27 –Североизточен Атлантически океан, FAO27 Средиземно и Черноморе и т.н. Ако рибата не е опакована, такава информация може да получите от продавача на съответния щанд.
Важен момент при замразената риба е глазировката – без такава рибата ще изсъхне по време на съхранението и ще загуби добрия си вид и качество на месото. Съвсем нормално е за морските дарове да имат 10-20% глазировка (повърхностен лед), тъй като при тях месото е още по-деликатно. Въпреки това имайте предвид процента глазура при избора на риба – важно е съотношението цена-качество (вкл. глазировка) да е добро, а не просто да вземете най-евтиното.
Съхранението на замразената риба в търговската мрежа трябва да става при температура -18 С или по-ниска. Обърщайте внимание каква е температурата по хладилните гондоли (особено при супермаркетите), защото нерядко те не я поддържат и рискувате да купите полуразмразен продукт със съмнително качество. Същото важи и за риба, която се държи във витрина за охладени продукти (0-4С), а не е прясна.
Обърнете внимание за жълти петна по рибата. Освен ако това не е рибка с такива окраски (като гопа например), обикновено това е знак за започнал процес на гранясване на рибната мазнина, причинен или от дългото или от лошото съхранение. Ако жълтите петна са в повече, по-добре изберете друга риба или купете от друго място.
Хотелите скъпи, българинът празнува вкъщ...
Необичайна двойка: риба имитира октопод,...